Andries de Vries

Andries de vries is een 31-jarige jongeman uit het Friese watersportdorp Langweer. In het dagelijkse leven verdient hij de kost door te koken in de ambachtelijke keuken van bistro Fred te joure. Toen Andries 6 jaar oud was, begon hij de keukenkastjes van zijn moeder leeg te trekken en op alle potten en pannen te slaan met houten pollepels. Hij vond het super interessant wat voor geluiden dat allemaal teweegbracht, alleen zijn ouders waren niet van plan om elke week nieuwe potten en pannen te kopen. Daarom kwamen ze op het idee om hem naar drumles te sturen.  De drumleraar kwam eerst even kijken of dat wel zo’n goed idee was, aangezien hij nog maar 6 jaar oud was en geen enkele basiskennis had over muziek. Maar de leraar zei al snel tegen zijn ouders “hjir read ik my wol mei” (hier red ik mij wel mee). Na zo’n 7/8 jaar drumles stopte hij omdat opleidingen en andere hobby’s te veel tijd vereisten.

Op zijn 21ste ontdekte hij de wereld van de gitaren mede door zijn chef, waarbij hij tot op de dag vandaag nog steeds werkzaam is. Rond zijn 27ste begon hij met het schrijven van liedjes en toneelstukjes. Al snel ontdekte hij de schoonheid van het puzzelen met woorden en de (Fryske) taal. Hij schreef bijvoorbeeld in zijn eerste singel,( letterlijk vertaald naar het nederlands) ‘seconden lijken uren, het wordt een lange dag, urenlang aan het vechten voor mijn gedachten op een rij. Uren lijken dagen, een week zowaar een jaar, de kosmische kalender is zo in tijdschaal niet zo ver.’  Hij vroeg zich af of hij misschien ooit eens een echt liedje kon opnemen, maar de woorden ‘’misschien’’ en ‘’ooit’’ hadden de overhand. Totdat een goede vriend tegen hem zei; onderneem nou ook eens een keer actie! Hij typte ‘’muziekstudio Friesland’’ in op Google en kwam uit bij Key Productions in Akkrum. Die reageerden enthousiast en Key werd de producent en het label dat zijn nummers uitbrengt. ‘Bist do makke foar my’ werd de 1e single en werd warm onthaald op omroep Friesland in begin januari 2018.

Inmiddels zijn 4 singels,

(waaronder een geboortecadeau voor zijn pasgeboren buurmeisje) uitgebracht. ‘Bist do makke foar my“  heeft 2 keer de Fryske top 100  gehaald en Andries heeft op het podium gestaan van de Lawei in Drachten met het Frysk sjongers gala. De nieuwste single is geschreven in het Nederlands. De inspiratie achter deze singel kwam tijdens het varen op een prachtige zomeravond, midden op het meer van Langweer. Dat gevoel van geluk en genieten wat hij over wou brengen in zijn lied, vond hij zonde om te beperken tot alleen Frysk. Daarom heeft hij gekozen om het in het Nederlands te schrijven, zodat er een breder publiek van mag genieten. Andries hoopt op die manier meer mensen te bereiken die zo een positief beeld krijgen van ‘zijn’ Friese platteland, de meren en het dorp, en zo mee kunnen genieten van haar schoonheid.
Andries de Vries

Onze artiesten